Information omkring den nye gentest for linse-luxation "PLL-test".

I efteråret i det foregående år er genet, der er ansvarlig for linse-luxation, blevet identificeret. Dette betyder, at vi én gang for alle kan avle os ud af denne arvelige øjensygdom.
Linse-luxation (LL) betyder, at de tråde, som linsen i øjet hænger i, er svage og linsen falder ned i øjet, dette er meget smertefuldt for hunden. Hunde der får LL er typisk i alderen 3 - 7 år og der er ingen helbredelses ulighed.

I den nye PLL-test (Primary linse luxation) vil der være tre mulige kombinationer N/N,  N/m og  m/m. "N" står for normalt gen og "m" for det muterede gen. Samtidig vil der blive lavet en afstamningsgentest.
En hund, der i PLL-testen får N/N, får P-værdien af 0,0000 og vil betegnes som ren.
En hund, der i PLL-testen får N/ m, får P-værdien af 0,5000.og vil betegnes som bærer.
En hund, der i PLL-testen får m/m, får P-værdien af 1,0000. og vil betegnes som have fuldt anlæg for LL.

Eks.1.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/N og moderen i PLL-testen har N/N, vil alle få tildelt N/N* og skal kun have lavet en afstamningsgentest for bekræftelse af afstamningen.

Eks.2.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/N* og moderen i PLL-testen har N/N, vil alle få tildelt N/N* og skal kun have lavet en afstamningsgentest, for bekræftelse af afstamningen.

Eks.3.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/N* og moderen i PLL-testen har N/N*, vil alle få tildelt N/N* og skal kun have lavet en afstamningsgentest, for bekræftelse af afstamningen.

Eks.4.
Hvalpe der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/N og moderen i PLL-testen har N/m, skal alle have en PLL-test og afstamningsgentest. Dette er fordi, at 50% af hvalpene vil være N/N og 50% vil være N/m.

Eks.5.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/m og moderen i PLL-testen har N/N, skal alle have en PLL-test og afstamningsgentest. Dette er fordi, at 50% af hvalpene vil være N/N og 50% vil være N/m.

Eks.6.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/m og moderen i PLL-testen har N/m, skal alle have en PLL-test og afstamningsgentest. Dette er fordi, at 25% af hvalpene vil være N/N , 50% vil være N/m og 25% vil være m/m. Det er ikke ønskeligt at lave denne kombination, da man bevidst har avlet hunde, der har fuld anlæg for LL.

Eks.7.
Hvalpe, der bliver født, hvor faderen i PLL-testen har N/N og moderen i PLL-testen har m/m, skal alle have en PLL-test og afstamningsgentest. Dette er fordi, at alle vil være N/m. Det er ikke ønskeligt at lave denne kombination, da man ikke nedbringer antallet af hunde med det muterende gen.

Alle PLL-test vil være tilgængelige i programmet DOGBASE ved TG-Verlag.